Record aantal meldingen van burenruzies in corona jaar 2020

Buurtbemiddeling ondersteunt buurtgenoten die een conflict hebben, om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. Daarvoor worden buurtbemiddelaars ingezet.

Hebben we iets gemist?

Met behulp van onderstaande  knop kunt u ons een bericht sturen

Record aantal meldingen van burenruzies in corona jaar 2020: in Enschede 61% meer meldingen ten opzichte van voorgaande jaren.

 

Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Ook Enschede had te maken een explosieve groei in meldingen.

 

“We zien dat de corona crisis grote impact heeft op de leefbaarheid. Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. In Enschede hadden we maar liefst 61% meer meldingen dan voor corona. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt. Wel was de doorlooptijd van meldingen soms wat langer omdat bemiddelen zonder fysiek contact meer tijd kost”, aldus Jolanda Borggreve, coördinator buurtbemiddeling Enschede.

Corona zet woonplezier onder druk

Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. Op de tweede plaats staat treitergedrag: opzettelijk verkeerd parkeren, hond uitlaten in de tuin van je buren. “We hebben meldingen gehad waarbij verteld werd, dat ze niet eens wisten dat de buren kinderen of een hond hadden, maar door het thuiszitten daarachter zijn gekomen. Dit zegt alles over de burenrelatie in corona tijd maar ook in niet corona tijd. Je hoort en ziet alles wat er altijd al was maar nu opvalt omdat je thuis bent. De tolerantie is ver te zoeken en het woonplezier neemt in rap tempo af. In corona tijd hebben mensen korte lontjes gekregen of zijn de lontjes op, ” zegt Borggreve.

Thuis in eigen huis

Buurtbemiddeling blijkt ook in corona tijd onmisbaar. Het bemiddelen bij burenruzies zorgt ervoor dat mensen zich weer thuis voelen in hun eigen huis. Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Op de site www.problemenmetjeburen.nl staan tips hoe dit te doen. Als dit niet lukt, om wat voor reden dan ook, schakel dan op tijd de hulp van buurtbemiddelaars in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen. “Onze buurtbemiddelaars zijn getraind om conflictgesprekken te begeleiden en weten als geen ander hoe een burenrelatie weer te herstellen zodat iedereen weer prettig kan wonen. Onderschat de impact van een burenruzie niet. Thuis is je veilige basis en als dit niet zo voelt, dan levert dit klachten op” vertelt Jolanda Borggreve.

Buurtbemiddeling onmisbaar

Dat buurtbemiddeling nodig is, blijkt wel uit het feit dat buurtbemiddeling dit jaar 25 jaar bestaat.

In 1996 gestart in Zwolle en Rotterdam en sindsdien is de dekking in Nederland in 85%. “In Enschede zijn we in 2014 gestart. Vanaf het eerst moment was de vraag groot. Gestart met 5 vrijwillige buurtbemiddelaars en inmiddels uitgegroeid met een team van 30 vrijwillige buurtbemiddelaars. En dan te beseffen dat we nog meer vrijwilligers kunnen gebruiken door de grote toestroom van meldingen. Hoe fantastisch om te zien dat onze Enschedese buurtbemiddelaars zich blijvend vrijwillig inzetten zodat bewoners weer prettig naast elkaar kunnen wonen”, zegt Borggreve.