Geschiedenis

U leest hier waar de naam Pathmos vandaan komt en hoe de naam Pathmos is ontstaan. Wie heeft de naam Pathmos bedacht en waarom Pat(h)mos en niet Patmos?

Meer geschiedenis!?

Hebben we iets over het hoofd gezien en wilt u het graag vermelden op de website? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

Geschiedenis Pathmos

Rond de vorige eeuwwisseling groeide Enschede door de sterke opkomst van de textielindustrie gestaag. Op initiatief van toenmalig burgemeester van Enschede Edo Bergsma, werd op 4 januari 1907 de bouwvereniging met de naam ‘De Volkswoning’ opgericht. Het doel was “het bouwen van arbeiderswoningen in grotere complexen tegen een billijke huur”. Het eerste echte groot te bouwen woningcomplex werd ’t Pathmos.

Reeds in 1913 had het bestuur van textielbedrijf Van Heek & Co, onder leiding van textielbaron Jan Herman van Heek, een terrein gekocht gelegen tussen de Haaksbergerstraat, Dennenweg en Usselerweg.

Het gebied was groot genoeg voor de realisatie van enkele honderden arbeiderswoningen, een school, speelterrein en een badhuis.

In het aangekochte gebied is later rondom de al bestaande vijver die in de volksmond ‘Het Eendenparkje’ wordt genoemd, het Thomas Ainsworth Park aangelegd. Genoemd naar een andere belangrijke textielbaron.

Pathmos werd gebouwd tussen 1914 en 1928 opgezet naar Engels model met uiteindelijk ruim 1200 woningen.

Hedendaags, twee grote renovaties verder, de eerste na de 2e wereldoorlog en de tweede begin 2000, is Pathmos nog steeds een echte volksbuurt, waar alle straatnamen verband houden met de historische textielindustrie. Maar óók is Pathmos een monumentale wijk, met veel variaties in gevels, pleintjes, poortjes en andere staaltjes van unieke en tijdloze architectuur.

Pathmos een wijk met karakter!

Hoe is de naam ‘Pathmos’ontstaan?

Textielbaron J.H. van Heek had een buitenhuis aan de Haaksbergerstraat in Enschede. Deze was gelegen buiten de stadsring. Het gerucht is, dat wanneer de heer van Heek naar zijn huis ging, hij riep: ‘ik ga naar mijn Pathmos!’. Deze naam had hij afgeleid van het Griekse eiland Patmos.

Het verhaal doet de ronde dat de heer van Heek de ‘H’ er tussen heeft gedrukt, omdat deze letter zijn naam vertegenwoordigde.

Pathmos dus….

 

(Bron: W.van Voorst / Buurtexpo Pathmos/)

Nieuwsberichten

Opening buurthuis de Boei, hart van west.

Opening buurthuis de Boei, hart van west.

Geachte bewoners van Enschede West. Op woensdag 2 maart zal de Boei officieel worden geopend. U bent hiervoor van harte uitgenodigd! De opening begint om 12:30 uur.   Hebben we iets gemist? Met behulp van onderstaande  knop kunt u ons een bericht sturen Opening...

Persbericht Buurtbemiddeling

Persbericht Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling ondersteunt buurtgenoten die een conflict hebben, om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. Daarvoor worden buurtbemiddelaars ingezet.Hebben we iets gemist? Met behulp van onderstaande  knop kunt u ons een bericht sturen Record...

0% is genoeg Huuractie

0% is genoeg Huuractie

Hebben we nieuws gemist? Met behulp van onderstaande  knop kunt u ons een bericht sturen die we vervolgens kunnen plaatsen op de website 0% Huurverhoging is genoeg! "Een paar weken terug hoorde ik steeds meer verhalen van bewoners dat de huur wel heel erg verhoogd zou...